Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Registrul-jurnal de incasari si plati: PFA-urile trebuie sa se conformeze limitelor stabilite de lege pentru detinerea de numerar 


de Redactia PortalPFA la 14 Nov. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Registrul-jurnal de incasari si plati: PFA-urile trebuie sa se conformeze limitelor stabilite de lege pentru detinerea de numerar 
In contextul reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla, specificate in Ordinul 170/2015, persoanele fizice autorizate (PFA) nu sunt obligate sa tina un registru de casa, asa cum este cerut pentru entitatile care utilizeaza contabilitatea in partida dubla. In schimb, PFA-urile sunt obligate sa tina un Registrul-jurnal de incasari si plati.


Supunem atentiei dvs. urmatorul studiu de caz:

"In reglementarile contabile cu privire la disciplina de casa se prevede ca "Art. 42. - (1) Sumele in numerar aflate in casieria persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele in numerar care depasesc plafonul se depun in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare." Articolul 1, alin. 1 face referire la plafoanele de tranzactii in numerar si se refera si la persoanele fizice autorizate.

Cum PFA-urile au alt sistem de organizare a contabilitatii si de impunere, netinand registrul de casa, veniturile acestora impozitandu-se direct pe CNP, uneori platile fiind chiar mai mari decat incasarile(in anii cu pierdere, de exemplu), interpretam textul de legea in spiritul ei, in sensul ca reglementarea referitoare la soldul de casa se aplica doar acelor entitati care sunt obligate sa organizeze si sa tina evidenta casieriei/soldului de casa? (in speta persoanele juridice, ai caror asociati nu dispun direct de banii societatii, ci prin dividende)."

Raspuns: Inteleg ca aveti preocupari legate de modul in care sunt afectate persoanele fizice autorizate (PFA) de plafonarea soldului de numerar la 50.000 lei, conform Legii nr. 70/2015, privind obligatia de a tine un registru de casa.
PFA-urile sunt obligate sa tina un Registrul-jurnal de incasari si plati.

Principalele aspecte ale acestui registru sunt:
- Inregistrarea cronologica a tuturor sumelor incasate si platite: Acest registru este destinat inregistrarii tuturor tranzactiilor, atat in numerar, cat si prin conturi bancare.
- Evidentierea sumelor totalizate lunar: In acest registru, sumele incasate si platite sunt totalizate lunar, oferind o imagine clara a fluxurilor financiare.

Este important de mentionat ca, in timp ce Ordinul 170/2015 reglementeaza modul de tinere a contabilitatii pentru PFA-uri, aceste entitati trebuie sa respecte de asemenea si alte reglementari legale relevante, inclusiv cele privind limitarile tranzactiilor in numerar specificate in Legea nr. 70/2015.

Legea nr. 70/2015, care vizeaza intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar, include prevederi care se aplica unui spectru larg de entitati, inclusiv persoanelor fizice autorizate.

Art. 1. -(1) Operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar, definite potrivit legii.
Art. 4 indice 2 (1) Sumele in numerar aflate in casieria persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele in numerar care depasesc plafonul se depun in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare.

Desi PFA-urile sunt supuse unor reguli diferite de contabilitate comparativ cu societatile comerciale (conform Ordinului 170/2015 privind contabilitatea in partida simpla), este important sa ne amintim ca legea privind disciplina financiara se aplica indiferent de sistemul de contabilitate folosit.

Astfel, chiar daca PFA-urile nu sunt obligate sa tina un registru de casa, ci unul de incasari si plati (pentru determinarea veniturilor si cheltuielilor), ele tot trebuie sa se conformeze limitelor stabilite de lege pentru detinerea de numerar, in cazul in cazul in care utilizeaza numerar in activitatea lor.

In concluzie, conform prevederilor Legii nr. 70/2015, nu exista exceptii pentru persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti si alte entitati similare in ceea ce priveste limita de 50.000 lei pentru sumele in numerar aflate in casierie la sfarsitul fiecarei zile.

Aceasta inseamna ca aceste entitati, inclusiv PFA-urile, trebuie sa respecte aceasta limita si sunt obligate sa depuna sumele in numerar care depasesc plafonul, in conturile bancare ale acestora in termen de doua zile lucratoare.

Legea 70/2015 (in forma valabila la 11.11.2023) are ca scop intarirea disciplinei financiare si promovarea transparentei in operatiunile de incasari si plati, aplicandu-se uniform tuturor categoriilor de persoane si entitati mentionate la art. 1 alin.1, fara distinctii bazate pe sistemul de contabilitate utilizat sau pe alte criterii, aplicandu-se indiferent de modul in care aceste entitati isi organizeaza evidenta contabila sau fiscala.

Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulfiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com
 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.51 din 46 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016